НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних)
для дітей старше одного року
(Відповідно до додатка 2 до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2004 р. № 1591)
(денна норма на одну дитину, г)
| |
ВІКОВА ГРУПА (РОКІВ) |
| Найменування продукту |
Від 1 до 3 |
Від 3 до 6-7 |
| Кількість приймання їжі |
| 3 |
4 |
3 |
4 |
| Хліб житній |
20 |
30 |
40 |
60 |
| Хліб пшеничний |
55 |
80 |
80 |
120 |
| Борошно пшеничне |
15 |
20 |
25 |
32 |
| Крохмаль |
3 |
3 |
4 |
4 |
| Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
40 |
45 |
50 |
| Картопля |
130 |
150 |
190 |
220 |
| Овочі різні |
180 |
210 |
230 |
260 |
| Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
90 |
100 |
100 |
| Соки |
50 |
50 |
70 |
100 |
| Фрукти сушені |
10 |
10 |
10 |
10 |
| Кондитерські вироби |
5 |
15 |
15 |
20 |
| Цукор |
35 |
40 |
45 |
50 |
| Мед, медопродукти |
1 |
1 |
2 |
2 |
| Масло вершкове |
12 |
19 |
21 |
25 |
| Олія |
6 |
9 |
9 |
5 |
| Сало |
1 |
1 |
2 |
2 |
| Яйця, шт. |
1/4 |
1/2 |
1/2 |
1/2 |
| Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
450 |
400 |
500 |
| Сир кисломолочний |
35 |
40 |
45 |
50 |
| Сир твердий |
3 |
3 |
5 |
5 |
| Сметана |
5 |
10 |
10 |
15 |
| М’ясо, м’ясопродукти |
60 |
85 |
100 |
110 |
| Риба, рибопродукти |
20 |
25 |
45 |
50 |
| Кава злакова, цикорій |
1 |
1 |
4 |
4 |
| Какао |
1 |
1 |
2 |
2 |
| Чай |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
| Сіль, сіль йодована |
2 |
2 |
5 |
8 |
| Дріжджі |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
| Лавровий лист |
0,05 |
0,05 |
0,1 |
0,1 |
| Сухарі панірувальні |
2 |
3 |
2 |
3 |
| Томатна паста |
2 |
3 |
2 |
3 |
| Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
| Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
| Хімічний склад: |
|
| Білки |
46,6 |
60,6 |
68,1 |
81,5 |
| у тому числі тваринні |
29,1 |
37,5 |
48,4 |
48,5 |
| Жири |
45,6 |
63,5 |
71,7 |
86,5 |
| у тому числі рослинні |
8,4 |
12,3 |
12,7 |
17,8 |
| Вуглеводи |
167,6 |
229,3 |
239,2 |
298,8 |
| Вуглеводи, ккал |
1267,2 |
1731,2 |
1874,8 |
2299,4 |
Примітки
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5%, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, – кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби – 50 г на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 г.
2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10% для придбання свіжих овочів і фруктів.
|